Punch Bowl Portal

Solo Exhibition by Christine Overvad Hansen
Gether Contemporary, 2018

Af Nanna Stjernholm

Et elegant kar, fyldt med en klar, ubestemmelig væske, trækker mig ind i udstillingen. På væggene overfor hinanden hænger to runde, let konkave aluminiumsspejle. Deres ujævne spejlinger indfanger mig i rummet sammen med skulpturerne. Længere tilbage i udstillingen hænger en øse i hvidt porcelæn, hvis inderside er belagt med et lag af bly. Den frister mig til at øse fra karret og drikke af de højpolerede kopper, støbt i nysølv, som står placeret rundt omkring. Jeg forestiller mig det kolde metal mod mine læber, gætter på smagen af karrets indhold, på væskens påvirkning af min krop.

Nysølv kan med sit meget høje indhold af nikkel, ligesom bly, trænge gennem huden og ved langvarig kontakt påvirke og forgifte menneskekroppen. I daglig omgang med metallerne, vil de langsomt ophobe sig i kroppen og resultere i en utilsigtet forgiftning. Punch Bowl Portal kredser om forgiftningen. Den forgiftning vores omgivelser, materialer såvel som mennesker, kan tilføre os. Ligesom i fortællingen om den romerske digter og filosof Lucretius (ca. 99-55 f.v.t.) og hans elskede Lucilia, som Christine Overvad Hansen subtilt har ladet sive ned i udstillingen. I begæret efter at forstærke Lucretius’ kærlighed til sig, gav hun ham en kærlighedseliksir – men hun fik ikke fremstillet den korrekt og Lucilias eliksir gjorde i stedet Lucretius vanvittig. Et vanvid, der drev ham til selvmord.

En række ansigtsløse masker hænger på væggen, kun mundens sprække antyder et genkendeligt træk. Ligesom de andre objekter, er maskerne støbt i aluminium, bly og nysølv og som en kropsskal søger de uforløst at tage del i en krop. Men deres fysiske udformning har forskudt sig fra menneskets proportioner og efterlader mig snarere med en klaustrofobisk fornemmelse, ved tanken om at skulle lade mig blænde i maskens snævre rum.

Hvert objekt i udstillingen rummer på sin vis fortællingen om en forgiftet krop og om utilsigtede møder mellem kroppe og metallernes anderledes liv. For som en maske, kan metaller også tage bolig i vores krop og blive en del af vores organisme – blive del af et større kredsløb af celleformationer, gendannelser og udvekslinger med andre materialer som vi konstant eksisterer i. Punch Bowl Portal udfolder en materialeundersøgende fortælling, der strækker sig fra relationelle udvekslinger mellem kroppe og objekter til at dvæle ved forgiftede relationer og det utilsigtede onde vi kan tilføre hinanden.

Krop og skulptur såvel som materialer og performativ gestik smelter ofte sammen i Christine Overvad Hansens praksis. Her udviskes grænsen for hvor skulpturen starter og hvor en krop tager dens plads. Christine Overvad Hansens værker er i stedet opfyldt af et sensibelt nærvær og kropsligt engagement, hvor objekt kan blive til subjekt og min krop kan blive til din.